Romanii care au in proprietate terenuri agricole sau nonagricole pot obtine finantare de la stat in vederea crearii de suprafete impadurite. Programul care se desfasoara peste sase luni, a inceput in 11 decembrie avand alocati 115.995.314 de euro, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Schema de ajutor de stat este implementata de APIA, iar informatiile detaliate pentru accesarea acesteia pot fi consultate la Centrele judetene sau locale ale APIA, respectiv in Ghidul solicitantului si documentele de implementare publicate pe site-ul APIA. Completarea Cererii de Sprijin se realizeaza online si se depune pe suport de hartie la Centrele Judetene sau al Municipiului Bucuresti al APIA.
Totodata, APIA a dezvoltat aplicatia electronica M8 pentru depunerea online a cererii de sprijin, aceasta putand fi accesata din pagina principala a site-ului agentiei, fiind insotita de instructiuni de utilizare.
Accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite" (sesiunea 3/2018), aferenta SubMasurii 8.1 „Impaduriri si crearea de suprafete impadurite" din Programul National de Dezvoltare Rurala - PNDR 2014 - 2020, se va face in perioada 11 decembrie 2018, ora 9:00 - 28 iunie 2019, ora 14:00.
Conform sursei citate, potentialii beneficiari parcurg urmatoarele etape premergatoare depunerii cererii de sprijin: identificarea cu sprijinul APIA a suprafetelor care urmeaza a fi impadurite, elaborarea proiectului tehnic de impadurire de catre persoane fizice sau persoane juridice de specialitate atestate (costurile aferente acestor servicii se vor plati la prima cerere de plata), obtinerea avizului Garzii Forestiere pentru proiectul tehnic de impadurire; in vederea avizarii, proiectul tehnic de impadurire se depune la Garda Forestiera cu cel putin 10 zile inainte de incheierea perioadei de depunere a cererilor de sprijin la APIA.
„Prin aceasta schema se acorda sprijin financiar pentru infiintarea de plantatii forestiere, respectiv realizarea de trupuri de padure si perdele forestiere de protectie. Beneficiarii schemei pot fi detinatorii publici si privati de teren agricol si formele asociative ale acestora. Sprijinul financiar, acordat ca valoare fixa, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru impadurirea de terenuri agricole si neagricole, sub forma a doua prime, dupa cum urmeaza: prima de infiintare a plantatiilor forestiere (Prima 1), care acopera inclusiv costurile de elaborare a proiectului tehnic de impadurire - acordata pentru toti beneficiarii schemei; prima anuala (Prima 2) pentru o perioada de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de intretinere si ingrijire a plantatiei forestiere si pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a impaduririi - acordata in functie de categoria de beneficiar si tipul de teren", se precizeaza in comunicatul citat.
Valoarea maxima a sprijinului public pentru o cerere de sprijin acordat in baza prezentei scheme este de 7 milioane de euro.
Detinatorii de terenuri agricole/neagricole proprietate a statului si/sau detinatorii de terenuri agricole/neagricole proprietate a unitatilor administrativ teritoriale (UAT) sau asociatii ale acestora beneficiaza numai de sprijinul acordat in baza Primei 1, precizeaza APIA.
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva