In primul trimestru din 2021, indicatorul compozit al riscului sistemic (CISS) se mentinela un nivel scazut, atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana, acest lucru indicand un climat investitional stabil, se arata in cel mai recent Raport de tendinte si riscuri pe pietele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Potrivit sursei citate, indicatorul arata faptul ca nu exista tensiuni macroeconomice, insa, in contextul raspandirii noilor tulpini de COVID-19 si al intarzierii implementarii procesului de vaccinare, valoarea acestuia ar putea inregistra o usoara crestere, fiind afectat de volatilitatea activelor financiare pe care le masoara.
Potrivit prognozelor OECD, cresterea economiei europene se va realiza gradual, in 2021, pe masura ce deciziile cu privire la limitarea raspandirii virusului SARS-Cov-2 isi vor face efectele.
Totodata, Raportul privind stabilitatea financiara, publicat recent de BCE, indica faptul ca multe fonduri de investitii, societati de asigurari si fonduri de pensii din zona euro sunt expuse la o crestere a randamentelor obligatiunilor sau la o corectie pe pietele de credit.
ASF mentioneaza ca fondurile de investitii si-au reechilibrat portofoliile, prin transferul de investitii de la obligatiuni la actiuni, in contextul cresterii randamentelor. Cu toate acestea, procesul de orientare catre castiguri din ultimii ani a determinat institutiile financiare non-bancare sa isi majoreze riscul de durata, aferent portofoliului de obligatiuni. Acest lucru creste sensibilitatea activelor acestora la rate ale dobanzilor mai mari, desi pentru societatile de asigurari si fondurile de pensii, pierderile din reevaluarea activelor ar putea fi compensate printr-o diminuare a valorii datoriilor, avand in vedere gap-ul negativ de durata al celor doua sectoare.
Institutiile financiare non-bancare au de asemenea expuneri mari la firme cu fundamente slabe, mai mult de un sfert din detinerile de obligatiuni ale acestora avand ratinguri de credit negativ. Aproape jumatate dintre acestea are de asemenea, rating BBB, usor peste statutul de randament ridicat. In acelasi timp, incepand cu noiembrie 2020, fondurile de investitii si-au redus rezervele de lichiditate, rezervele de bani lichizi si detinerile de active lichide fiind la niveluri pre-pandemie, creand vulnerabilitati in cazul unor rascumparari in volume ridicate.
Potrivit ASF, riscul de lichiditate al fondurilor de investitii a crescut in ultimii ani, prin prisma orientarii spre castiguri ridicate. Acest lucru subliniaza importanta consolidarii sectorului financiar nebancar, inclusiv dintr-o perspectiva macroprudentiala.
Foto: pixabay.com