Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an, a anuntat BNR.
De asemenea, CA al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Dobanda cheie este nemodificata din luna ianuarie a acestui an, cand cand BNR a crescut rata dobanzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.
Rata anuala a inflatiei a coborat in iunie la 10,25%, in linie cu previziunile, de la 10,64% in luna mai, pe fondul accentuarii declinului in termeni anuali al pretului combustibililor si al decelerarii cresterii preturilor alimentelor procesate.
Potrivit sursei citate, pe ansamblul trimestrului II 2023, rata anuala a inflatiei si-a accelerat astfel considerabil descresterea, asa cum s-a anticipat, reducandu-se cu 4,28 puncte procentuale (de la 14,53% in martie). Scaderea a fost antrenata si in acest interval in principal de dinamicile preturilor energiei si combustibililor, care si-au accentuat trendul descendent, sub impactul efectelor de baza, al evolutiei cotatiei titeiului si al schemelor de plafonare a preturilor la electricitate si gaze naturale, a explicat BNR.
In acelasi timp, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a continuat sa se reduca gradual, ajungand la 13,5% iunie, de la 14,6% in martie, pe fondul intensificarii efectelor de baza dezinflationiste, al descresterii cotatiilor marfurilor, prioritar agroalimentare, si al ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt. Actiunea acestora a devansat influentele de sens opus ce au continuat sa vina din transferarea treptata asupra preturilor de consum a costurilor crescute ale firmelor, inclusiv salariale, si din conservarea marjelor de profit, in contextul cererii de consum inca solide, precum si din scumpirea unor bunuri importate.
Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC - indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a scazut la 9,3% in iunie, de la 12,1% in martie 2023. Totodata, rata medie anuala a inflatiei IPC si cea calculata pe baza IAPC s-au redus in iunie la 14,2% si la 12,5%, de la 15,3%, respectiv 13,2%, in martie, ramanand inferioare celor prevalente in regiune si in tarile baltice.
Noile date statistice reconfirma incetinirea cresterii economice in trimestrul I 2023 la 0,2%, de la 1% in precedentele trei luni (variatie trimestriala), evolutie ce implica restrangerea relativ pronuntata a excedentului de cerere agregata in acest interval.
In acelasi timp, avansul in termeni anuali al PIB s-a redus semnificativ in primul trimestru din 2023, la 2,4%, de la 4,5% in trimestrul IV 2022. Potrivit noilor date, scaderea a fost determinata de variatia stocurilor, in timp ce consumul gospodariilor populatiei si-a accelerat mai vizibil cresterea fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar dinamica formarii brute de capital fix a consemnat doar o mica scadere, mentinandu-se la un nivel de doua cifre. Totodata, impactul exportului net a redevenit expansionist, in conditiile in care dinamica volumului exporturilor si-a marit ecartul pozitiv fata de cea a volumului importurilor de bunuri si servicii, care a continuat sa se reduca mai alert. Pe acest fond, deficitul balantei comerciale si cel de cont curent au consemnat scaderi substantiale in trimestrul I 2023 in raport cu perioada similara a anului anterior, inclusiv ca urmare a ameliorarii raportului de schimb.
Cele mai recente date si analize indica o crestere modesta a economiei in trimestrele II si III 2023, si mai temperata decat s-a anticipat anterior, implicand mentinerea dinamicii anuale a PIB la un nivel relativ scazut.
"Astfel, in intervalul aprilie-mai, vanzarile cu amanuntul si cele auto-moto si-au incetinit cresterea in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, iar serviciile prestate populatiei si-au accelerat puternic descresterea de ritm. Totodata, productia industriala si-a amplificat contractia in termeni anuali, iar cresterea volumului lucrarilor de constructii a continuat sa decelereze, desi mult mai lent decat in precedentele trei luni. Dinamica anuala a exporturilor de bunuri si servicii a ramas insa semnificativ superioara celei a importurilor, desi a scazut ceva mai pronuntat, astfel incat deficitul comercial si-a accentuat declinul in termeni anuali in acest interval. In schimb, deficitul de cont curent si-a cvasi-stopat descresterea fata de perioada similara a anului precedent, ca urmare a inrautatirii puternice a soldului balantei veniturilor primare, pe seama iesirilor de profituri reinvestite si de dividende distribuite", conform BNR.
Pe piata muncii, datele recente arata o accelerare a cresterii efectivului salariatilor din economie in aprilie-mai, precum si scaderea ratei somajului BIM la 5,4% in luna iunie, alaturi de accentuarea trendului ascendent al dinamicii anuale deosebit de inalte a costului unitar cu forta de munca din industrie in primele doua luni ale trimestrului II. Totodata, potrivit sondajelor de specialitate, intentiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp s-au apropiat de maxime istorice in luna iulie, iar deficitul de forta de munca raportat de companii s-a marit, inclusiv in industrie.
Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare si-au prelungit miscarea lent descendenta in iulie, in timp ce randamentele titlurilor de stat si-au accentuat descresterea in prima parte a lunii, pentru ca ulterior sa se inscrie pe o traiectorie ascendenta - in linie cu evolutiile din economiile avansate si din regiune -, pe fondul revizuirii asteptarilor investitorilor privind perspectiva conduitei politicii monetare a Fed, in contextul cresterii peste asteptari a economiei si a rezilientei pietei muncii din SUA.
Moneda nationala a manifestat o tendinta de intarire fata de euro in cea mai mare parte a lunii iulie, inclusiv sub influenta unor factori interni de natura conjuncturala sau sezoniera, dupa deprecierea usoara acumulata in precedentele doua luni. In raport cu dolarul SUA, leul a consemnat o apreciere notabila, ca urmare a slabirii semnificative a monedei americane pe pietele financiare internationale in prima jumatate a intervalului.
Cresterea anuala a creditului acordat sectorului privat a continuat sa decelereze relativ alert in iunie, ajungand la 6,4%, de la 7,9% in mai, in conditiile in care dinamica deosebit de inalta a componentei in valuta si-a accentuat declinul, iar variatia creditului in lei a stagnat la o valoare marginal pozitiva. Prin urmare, ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat si-a stopat trendul descendent, marindu-se usor in iunie, la 67,9%, de la 67,6% in luna mai.
Adriana Vaduva