Ministerul Finantelor (MF) a dezvaluit ca, in ultimii peste 9 ani de la lansarea schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie, s-au investit peste 7,34 miliarde de lei in sectoarele-cheie ale economiei romanesti. Aceasta initiativa a contribuit semnificativ la crearea a peste 25.000 de noi locuri de munca.
"Scopul acestei initiative a Guvernului a fost stimularea sectoarelor care sunt fundamentale pentru dezvoltarea durabila si cresterea competitivitatii pe plan international. Rezultatele initiativei au fost remarcabile: vorbim de o schema de ajutor de stat care a avut un impact semnificativ asupra dezvoltarii si rezilientei economiei. Am asistat la cresterea productiei in numeroase sectoare, la dezvoltarea tehnologica si la crearea de noi locuri de munca. In continuare, ne angajam sa continuam cu alte demersuri similare prin care sa sprijinim sectoarele vitale ale economiei", a transmis ministrul de resort, Marcel Bolos.
Institutia a finalizat evaluarea Cererilor de acord pentru finantare depuse in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 807/2014, care stabileste scheme de ajutor de stat cu scopul de a stimula investitiile cu un impact semnificativ asupra economiei. Bugetul total alocat acestei scheme a fost utilizat in intregime.
Obiectivul principal al schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 807/2014 a fost de a sprijini realizarea investitiilor de mare amploare care sa contribuie la dezvoltarea regionala si sa aiba efecte semnificative asupra economiei, cu accent pe sectoarele de varf.
Prin urmare, in perioada de peste 9 ani de la lansarea schemei de ajutor de stat, 174 de proiecte de investitii au beneficiat de granturi din partea bugetului de stat pentru cheltuieli eligibile, inclusiv cele legate de achizitionarea de active corporale si necorporale, precum si costurile de inchiriere a cladirilor asociate investitiei initiale.
Conform bilantului furnizat de MF, in intervalul 2014-2023 au fost depuse in total 624 de cereri pentru acordarea de finantare in cadrul schemei de ajutor de stat 807/2014, cu o valoare totala a proiectelor de investitii de 19,82 miliarde de lei (echivalentul a 4.119,05 milioane de euro).
Valoarea totala a ajutorului de stat aprobat a depasit 7,34 miliarde de lei (echivalentul a 1.522,74 milioane de euro), iar numarul total de noi locuri de munca create in urma implementarii acestor proiecte de investitii a ajuns la 25.038. Valoarea contributiilor la bugetul de stat a atins 9,27 miliarde de lei (echivalentul a 1.919,43 milioane de euro).
Principalele sectoare de activitate sustinute prin ajutor de stat au fost industria auto, industria electrocasnicelor, industria aeronautica, industria alimentara, industria materialelor de constructii, productia de masini si utilaje, serviciile medicale si turismul.
Ministerul Finantelor mentioneaza ca din totalul proiectelor de investitii sustinute prin ajutor de stat, 47% sunt implementate de societati cu capital romanesc, in timp ce 53% sunt realizate de companii cu capital strain.
In plus, ca urmare a selectiei recente a cererilor de finantare depuse intre 15 iunie si 26 iulie 2022, MF a acordat finantarea pentru 21 de proiecte de investitii in valoare de 6,44 miliarde de lei, generand peste 4.407 noi locuri de munca si contribuind la bugetul de stat cu suma de 3,18 miliarde de lei.
"Sesiunea a suscitat un interes crescut din partea investitorilor, fiind depuse 193 de cereri de finantare, in valoare totala de 16,94 miliarde lei, ajutorul de stat total solicitat fiind in valoare de 6,42 miliarde lei", sustin reprezentantii de la Finante.
Conform sursei amintite anterior, procesul de analiza s-a desfasurat in conformitate cu o ordine descrescatoare a punctajului obtinut, acest punctaj fiind calculat pe baza criteriilor de evaluare stipulate in Hotararea Guvernului nr. 807/2014. Aceste criterii includ valoarea investitiei, natura investitiei initiale, locatia proiectului de investitii, rentabilitatea cifrei de afaceri (in cazul intreprinderilor deja active), precum si valoarea capitalului subscris si varsat (in cazul intreprinderilor nou-infiintate).
Cererile pentru obtinerea de acorduri de finantare care nu au putut fi analizate din cauza epuizarii bugetului destinat acestei scheme vor fi returnate intreprinderilor respective.
Foto: pixabay.com
Adriana Vaduva