Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, sustine ca a gasit solutia prin care pot creste imediat veniturile la buget. Astfel, potrivit lui Citu informatizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si o colectare mai buna de catre ANAF.
Ministrul Finantelor Publice a participat la prezentarea unei campanii de modernizare a ANAF demarata de Agentie care se concentreaza pe informatizarea institutiei si care include si implementarea unui Fisier Standard de Control pentru Taxe (SAF-T) pentru operatorii economici.
„Sper ca acest proiect sa dea rezultate cat mai bune, dupa cum stiti, pentru anul viitor avem presiuni pe deficitul bugetar, deja am anuntat ca nu vom creste nici taxele si nici deficitul, asa ca singura solutie daca nu vrem sa reducem cheltuielile este o colectare mai mare", a transmis Florin Citu.
Ministrul Finantelor a precizat ca primul obiectiv al informatizarii ANAF il constituie cresterea gradului de colectare.
„Obiectivul clar este de a creste gradul de colectare folosind astfel de sisteme (Fisierul Standard de Control pentru Taxe, n.r.). Toata lumea stie cifra - 26% din PIB este gradul nostru de colectare. Nu poti face prea mult cu banii astia, cand deja doua treimi din ceea ce colectezi, deci 20%, se duc in pensii si salarii - 11% la pensii si 9,7 in salarii anul acesta. Din ceea ce colectam, mare parte se duce in pensii si salarii. Ca sa poti sa faci investitii, trebuie sa faci deficit, si aici ai o limita de 3% din PIB", a anuntat Florin Citu.
Iar reducerea decalajului fiscal la TVA este cea de-a doua tinta a digitalizarii ANAF.
„In toate tarile in care s-au introdus sisteme informatice, chiar si un sistem cum este SAF-T, gradul de colectare a crescut, iar decalajul fiscal la TVA, a fost redus. Romania este aici campioana in sens negativ la TVA, e momentul sa incepem sa le atacam. Numai prin informatizare se pot rezolva cele doua probleme pe care le avem de ani de zile, gradul mic de colectare si gap-ul mic la TVA", a continuat Florin Citu.
Ministrul Finantelor a sustinut ca Fisierul Standard de Control pentru Taxe va asigura o analiza de risc mai eficienta si mai obiectiva.
„Acest fisier standard de control contribuie la imbunatatirea calitatii actului administrativ si sprijina conformarea fiscala a contribuabililor, dar si detectarea si reducerea fraudei fiscale si asigurarea unei analize de risc mai eficiente. Aceasta fraza spune cam tot ce vrem sa facem noi aici: trebuie sa avem o relatie cat mai simpla cu contribuabilul, cat mai lipsita de subiectivism, al doilea obiectiv e reducerea fraudei fiscale, si in al treilea rand o analiza de risc eficienta si obiectiva", a incheiat Florin Citu.
Foto: mfinante.ro