Proiect MADR pentru prelungirea programului privind scaderea accizei pentru motorina

Proiect MADR pentru prelungirea programului privind scaderea accizei pentru motorina
Monday, 20 November 2023 economie

Programul de ajutor de stat destinat scaderii accizei pentru motorina folosita in agricultura va fi prelungit cu inca trei ani, pana la data de 31 decembrie 2026, conform unui proiect de Hotarare de Guvern postat pe website-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Initiata in 2015 prin Hotararea Guvernului nr. 1174/2014, aceasta schema prevede aplicarea unei cote reduse de impozitare pentru motorina utilizata in activitatile mecanizate din domeniile vegetal, zootehnic si pentru imbunatatiri funciare, beneficiul fiind acordat sub forma de rambursare.

"In contextul general dificil al ultimilor ani agricoli, cauzat atat de cresterea accentuata a preturilor la toate inputurile agricole urmare situatiei geo-economice dificile din zona, cat si de incidentele de mediu manifestate, fiind de notorietate ca fermierii s-au confruntat cu un deficit de apa major dupa doi ani de seceta, este necesar ca fermierii sa fie sustinuti in continuare in sensul reducerii costurilor de productie si implicit a cresterii rentabilitatii activitatilor agricole", se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul.

Conform tehnologiilor de referinta in domeniul vegetal, costurile pentru motorina reprezinta intre 19 si 30% din totalul cheltuielilor pentru insumele pe hectar. De asemenea, din analiza tehnologiilor cadre pentru diferite culturi, se constata ca cheltuielile pentru lucrarile mecanizate necesare pentru infiintarea culturilor si pentru diferitele etape tehnologice ale unei culturi constituie intre 40 si 59% din costurile totale necesare pentru implementarea tehnologiei specifice unei culturi.

Bunul mers al sectorului agricol depinde de continuitate si stabilitate, pentru a se asigura pastrarea unor costuri de productie in limite sustenabile, iar pretul motorinei utilizate in agricultura reprezinta o componenta semnificativa a acestor costuri. Este important de precizat ca pretul motorinei este influentat de evolutii ale cotatiilor mondiale ale petrolului, dar si de situatia geopolitica din zona", explica MADR in nota de fundamentare.

Avand in vedere caracteristicile specifice sectorului agricol si multiplele provocari cu care se confrunta in prezent, inclusiv contextul politic actual si situatia conflictuala de la granita de est a Romaniei, dar si tendintele ascensionale ale preturilor petrolului pe pietele internationale, fermierii romani se gasesc intr-o pozitie vulnerabila pe piata. Acest lucru se datoreaza costurilor ridicate de productie, care pot duce la obtinerea unei productii cu eficienta economica scazuta sau chiar in conditii de pierdere, conform documentului mentionat.

"Fata de aceasta situatie, este absolut necesar sa se continue aplicarea schemei de ajutor de stat prin care se reduc costurile de productie ale fermierilor prin reducerea accizei la motorina utilizata la lucrari mecanice in agricultura si rambursarea sumelor aferente catre fermieri", precizeaza MADR.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.