Romanii au imprumutat Guvernul cu peste 1,4 miliarde de euro

Romanii au imprumutat Guvernul cu peste 1,4 miliarde de euro
Friday, 16 July 2021 economie

Imprumuturile de la populatie obtinute de Ministerul Finantelor prin intermediul celor patru emisiuni de stat oferte derulate pe Bursa de la Bucuresti au atins suma de peste 7 miliarde de lei (peste 1,4 miliarde de euro), conform Bursei de Valori Bucuresti.

Ministerul Finantelor a atras 614,5 milioane de lei si 59 milioane de euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) vandute pe piata de capital, a patra oferta de titluri de stat derulata la bursa in aproape un an.

"Continuarea si in acest an a ofertelor in cadrul programului FIDELIS este o dovada ca Guvernul doreste sa ofere populatiei alternative de economisire sigure prin instrumente guvernamentale. Programul FIDELIS este unul dintre programele de titluri de stat lansate de Ministerul Finantelor si care este derulat prin piata de capital pentru a oferi investitorilor persoane fizice oportunitati de investire si flexibilitate in administrarea disponibilitatilor pentru investitii", a declarat prim-ministrul Florin Catu, ministru interimar al Finantelor.

La randul sau, Radu Hanga, presedintele Consiliului de Administratie al BVB, considera ca suma atrasa de Ministerul Finantelor prin cele patru oferte este una impresionanta si demonstreaza ca investitorii sunt dispusi sa-si plaseze banii atunci cand li se ofera oportunitati de investitii.

"Putem spune ca a patra oferta pentru vanzarea de titluri de stat Fidelis este un succes luand in calcul suma atrasa si estimarile cu privire la evolutia inflatiei in Romania. Totodata, trebuie sa vedem ca derularea ofertei Fidelis s-a suprapus in mare parte cu derularea altei IPO pentru vanzarea de actiuni. Desi vorbim de doua tipuri de investitori in functie de profilul de risc al acestora, totusi, vedem ca investitorii de retail au dislocat cumulat aproape 1,4 miliarde de lei pentru a subscrie la cele doua IPO. Avand aceasta imagine de ansamblu, putem spune ca piata de capital a dovedit din nou ca este capabila sa absoarba oferte de dimensiuni considerabile si sa finanteze economia Romaniei", a precizat presedintele BVB.

Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a explicat ca, in ultimii trei ani, au fost derulate aproape 60 de runde de finantare prin obligatiuni, cu o valoare cumulata de peste 3 miliarde de euro, si au fost listate 17 companii, ale caror capitalizari cumuleaza aproape un miliard de euro.

"Ultimii trei ani au demonstrat ca piata de capital se maturizeaza si isi indeplineste rolul de finantare a economiei, iar gama de instrumente disponibile pentru investitii este din ce in ce mai diversificata. Vorbim de aproape 60 de runde de finantare prin obligatiuni, cu o valoare cumulata de peste 3 miliarde de euro, dar si de 17 companii antreprenoriale listate, ale caror capitalizari cumuleaza aproape 1 miliard de euro. Totodata, creste si numarul de investitori, doar in perioada ianuarie 2020 - martie 2021, numarul acestora urcand cu o treime, la aproape 71.000. Ne-am propus sa oferim investitorilor cat mai multe instrumente pentru a tranzactiona si pentru a-si administra portofoliile, iar odata cu lansarea Contrapartii Centrale, gama de astfel de instrumente se va diversifica si mai mult", a afirmat Adrian Tanase.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie) si Banca Comerciala Romana si BRD - Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin participanti eligibili.

Potrivit informatiilor BVB, in cadrul celei de-a patra oferte, derulata in perioada 22 iunie - 12 iulie, romanii au plasat aproape 5.900 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Oferta a cuprins titluri de stat in lei cu maturitati de unu, respectiv doi ani, si o emisiune in euro, cu scadenta la doi ani.

Subscrierea initiala a titlurilor nu a fost comisionata de catre intermediari, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

In emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani pana la data inchiderii ofertei, inclusiv.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.