In perioada 1.I –31.V.2020,productia industriala din Romania s-a aflat pe un trend descendent comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Asfel, scaderile de peste 17% au fost inregistrate atat ca atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata. Cauza este simpla: rezultatele negative din industria prelucratoare, industria extractiva, respectiv productia si furnizarea de energie electrica, termica, gaze naturale, apa calda si aer conditionat, a anuntat de Institutul National de Statistica (INS).
In primele cinci luni din 2020, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 17,4%, ca efect al scaderilor inregistrate in cele trei sectoare industriale: industria prelucratoare (-19,7%), industria extractiva (-9,8%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,1%) comparativ cu acelasi interval din 2019.
Iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala s-a diminuat cu 17,2%, din cauza scaderilor din industria prelucratoare (-19,6%), industria extractiva (-8,9%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-7%).
In mai 2020 fata de luna mai din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost cu 30,6% mai mica, pe fondul scaderilor inregistrate de industria prelucratoare (-33,8%), industria extractiva (-18,2%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-11,8%).
Totodata, productia industriala, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 28%, in perioada analizata, ca urmare a activitatilor din industria prelucratoare (-31%), industria extractiva (-17,4%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-11,6%).
In luna mai 2020, productia industriala a crescut, ca serie bruta, fata de luna precedenta, cu 22,2%, datorita rezultatelor consemnate in industria prelucratoare (+31,8%).
Pe de alta parte, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 6,5%, respectiv cu 1,7%.
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala a fost mai mare fata de luna precedenta cu 15,1%, crestere sustinuta de industria prelucratoare (+20,6%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au fost mai mici cu 4,3%, respectiv cu 1,7%.
Fto: pixabay.com