In trimestrul al treilea din 2020 cererea pentru creditele imobiliare vor scadea, procent net de 46%), in timp ce in cazul creditelor de consum o pondere substantiala a bancilor (procent net de peste 50%), sustin institutiile de creditare participante la sondajul din august efectuat de Banca Nationala a Romaniei.
Bancile autohtone au raportat intr-o proportie ridicata scaderi atat pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte sau terenuri (procent net de peste 65%), cat si pentru creditele de consum (procent net de peste 94%), in trimestrul al doilea.
De asemenea, institutiile de credite estimeaza pentru urmatorul trimestru, mentinerea relativ constanta a standardelor de creditare pentru imprumuturile destinate populatiei pentru achizitia de locuinte si terenuri. In cazul creditelor de consum, aproximativ jumatate dintre banci se asteapta la pastrarea nemodificata a standardelor, 21% prognozeaza cresterea intr-o oarecare masura a restrictivitatii, iar 17% mizeaza pe relaxarea acestora.
Conform sondajului, cel de-al doilea trimestru al anului 2020 a marcat o inasprire a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populatiei (94,4% procent net din banci in cazul creditelor de consum, respectiv 65,5% procent net din banci pentru creditele imobiliare).
Termenii creditarii care au contribuit la inasprirea standardelor de creditare au fost spread-ul ratei medii de dobanda la credite fata de IRCC/ROBOR (procent net de 6,2%), ponderea maxima a creditului in valoarea garantiei imobiliare (procent net de 21%) si ponderea maxima a serviciului datoriei lunare in venitul lunar (procent net de 10,3%), in timp ce costurile creditarii altele decat dobanzile au inregistrat o relaxare intr-o anumita masura (procent net de 12,2%).
O pondere importanta a bancilor a semnalat si scaderea intr-o anumita masura a preturilor proprietatilor rezidentiale in T2 2020 (71,5% procent net), iar pentru T3 2020, institutiile de credit estimeaza intr-o proportie ridicata (52%) ca preturile locuintelor vor continua sa scada, 36% considera ca vor ramane relativ constante, iar 12% dintre banci anticipeaza majorarea intr-o oarecare masura a acestora.
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva