Agentia de rating Standard & Poor's a imbunatatit perspectiva de la "negativ" la "stabil", aferenta ratingului acordat datoriei guvernamentale a Romaniei, a anuntat Ministerul Finantelor.
Aceasta este prima modificare in sens pozitiv a perspectivei rating-ului Romaniei operata de aceasta agentie din noiembrie 2013. Totodata, agentia a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta.
"Ne-am imbunatatit perspectiva la "stabil" deoarece credem ca riscurile fiscale pe termen scurt la adresa Romaniei s-au redus. Guvernul numit in functie dupa alegerile parlamentare din decembrie a amanat majorarea pensiilor adoptata de precedentul legislativ. De asemenea a demarat un curs de consolidare care credem ca va asigura faptul ca deficitul guvernamental si datoria externa vor ramane moderate pana in 2024", se mentioneaza in comunicatul agentiei de evaluare.
Potrivit Standard & Poor's, economia Romaniei ar putea inregistra o crestere de 5% in aceste an si sa ramana la un nivel solid in 2022-2023. "Ne asteptam ca economia Romaniei sa inregistreze o crestere de 5% in 2021 si sa ramana la un nivel solid in 2022-2023, pe baza revenirii consumului privat si a majorarii investitiilor, in special in sectorul public. Acesta din urma va fi sustinut de programul multianual de investitii in infrastructura al guvernului, conform caruia chletuielile publice urmeaza sa creasca cu 15% in 2021. Aceasta va duce ponderea investitiilor in PIB la un maxim istoric de 5%", estimeaza Standard & Poor's.
Agentia de evaluare subliniaza insa ca punerea in practica a planului de investitii al Guvernului va depinde de absorbtia fondurilor europene alocate Romaniei, iar pentru accesarea fondurilor UE, Romania va trebui sa elaboreze proiecte eligibile si sa implementeze o agenda de reforme.
"Prognozele noastre economice raman sensibile la evolutia situatiei sanitare precum si a posibilelor intarzieri in campania de vaccinare. In special succesul programelor de imunizare, atat cel intern cat si cel de peste hotare, vor influenta in ce masura economia Romaniei va putea fi redeschisa", subliniaza analistii de la Standard & Poor's.
In ceea ce priveste deficitul guvernamental, agentia de rating estimeaza un nivel de 7% din PIB pentru acest an.
"Prognozam ca deficitul guvernamental va fi de 7% din PIB in 2021, iar politica fiscala se va ajusta gradual in incercarea de a ajuta revenirea economica pe termen scurt. De asemenea, estimam ca deficitul fiscal se va reduce la 3% din PIB in 2024 sustinut de obiectivele de consolidare pe termen mediu ale guvernului si revenirea economiei. Credem ca aceasta va opri erodarea finantelor publice si ne asteptam ca datoria guvernamentala sa se stabilizeze la aproximativ 50% din PIB in 2023", estimeaza Standard & Poor's.
Potrivit sursei citate, Guvernul "a dezamorsat" riscurile pe termen scurt prin amanarea adoptate de precedenta administratie care ar fi marit pensiile. "Important este ca guvernul a dezamorsat riscurile fiscale pe termen scurt prin amanarea, chiar daca prin ordonanta de urgenta, a legilor adoptate de precedenta administratie care ar fi marit pensiile. Am inteles ca guvernul condus de PNL intentioneaza sa prezinte, pana la finele acestui an, o lege care sa ofere un cadru fiscal mai clar cu privire la viitoarele majorari de pensii si salarii", subliniaza agentia de evaluare.
Analistii S&P afirma ca pana in prezent eforturile de consolidare ale Guvernului s-au concentrat in primul rand pe partea de cheltuieli a bugetului si se asteapta ca autoritatile sa isi extinda eforturile de reechilibrare bugetara pentru a include si masuri pe partea de venituri. " In viziunea noastra, astfel de eforturi sunt cruciale pentru a imbunatati performantele modeste ale Romaniei cu privire la generare de venituri si diminuarea celui mai mare deficit de colectare a TVA din UE", arata S&P.
Ministerul Finantelor sustine ca agentia de rating apreciaza ca riscurile generate de deficitele gemene (deficitul bugetar si deficitul de cont curent) inca ridicate ale Romaniei sunt atenuate de perspectiva absorbtiei unui volum important de fonduri europene (Romania fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevazute in Cadrul Multianual al UE si in Facilitatea de Redresare si Rezilienta), precum si de programul de reforme asumate de catre Guvern pentru relansarea cresterii economice.
Totodata, reconfirmarea ratingului suveran este sustinuta si de accesul robust al Romaniei la finantarea de pe pietele internationale de capital, sublinia MF.
"Decizia Standard & Poor's reprezinta o dovada a recunoasterii internationale a eforturilor Romaniei pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetara si confirma ca masurile adoptate au fost cele corecte, necesare pentru tara noastra si asteptate de catre partenerii nostri externi. Remarcam de asemenea estimarile pozitive ale agentiei referitoare la potentialul de crestere economica a Romaniei pe termen mediu ", a declarat ministrul Finantelor, Alexandru Nazare.
Potrivit sursei citate, Ministerul Finantelor va continua atat demersurile pentru implementarea masurilor destinate inlaturarii efectelor negative ale pandemiei Covid-19 si relansarii economiei, cat si politica fiscal-bugetara prudenta care sa asigure inscrierea Romaniei in tintele asumate. "Acest semnal ne incurajeaza si ne arata ca suntem pe drumul cel bun, dar nu inseamna ca am ajuns deja acolo, eforturile trebuie continuate", a completat ministrul Finantelor.
Reformele planificate de actualul Guvern ar asigura crearea unui cadru fiscal mai robust, limitand riscurile de inversare a politicilor de consolidare fiscala, ceea ce va conduce la actiuni de imbunatatire a ratingului suveran al Romaniei.
Foto:pixabay.com