Fermierii au timp pana pe 7 iunie sa depuna cererile de plata pentru a beneficia de interventiile din sectoarele vegetal si zootehnic, precum si pentru schemele de sprijin compensatoriu de mediu si clima, pentru Campania 2024.
Acest anunt a fost facut vineri de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Intr-o schimbare fata de practica anterioara, in acest an termenul de depunere a cererilor nu va fi urmat de o perioada suplimentara care sa permita inregistrarea cu penalitati, cum s-a intamplat in anii precedenti. Aceasta modificare subliniaza importanta respectarii termenului limita stabilit pentru depunerea documentatiilor necesare.
"In situatia in care cererea de plata este depusa ulterior datei limita de 7 iunie 2024, aceasta este considerata inadmisibila", avertizeaza reprezentantii APIA.
Fermierii trebuie sa depuna cererile de plata electronic, utilizand aplicatia IPA-Online, pentru a accesa interventiile din sectoarele vegetal si zootehnic, precum si schemele de sprijin compensatoriu pentru Campania 2024. In scopul semnarii acestor cereri, fermierii au optiunea de a vizita centrele locale sau judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sau pot folosi semnatura electronica. In cazul utilizarii semnaturii electronice, este necesar sa se anunte in prealabil functionarul responsabil, fie prin mesaj telefonic, fie prin e-mail.
Este esential, conform sursei citate, ca fermierii sa verifice cu atentie toate informatiile si documentatia inclusa in cererile de plata inainte de finalizarea acestora pentru Campania 2024, pentru a evita orice greseli care ar putea afecta procesarea cererilor.
"Pentru a veni in sprijinul fermierilor si a pentru a asigura un flux continuu in procesul de depunere a cererilor de plata, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca in zilele de 1 si 2 iunie 2024 centrele judetene/locale ale APIA vor avea program de lucru normal", conform sursei citate.
Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) indeamna fermierii care nu si-au depus inca cererile de plata sa actioneze rapid si sa-si finalizeze documentele necesare pana pe data de 7 iunie 2024 pentru a se asigura ca vor beneficia de finantarea aferenta.
Anul acesta, fereastra de depunere a cererilor, intre 4 aprilie si 7 iunie 2024, a fost redusa cu o luna comparativ cu anii anteriori. Aceasta modificare a survenit deoarece startul campaniei de primire a cererilor de plata pentru anul 2024 a fost intarziat cu aproximativ doua saptamani pentru a permite obtinerea derogarilor necesare de la Comisia Europeana pentru conditionalitatile GAEC 7 si GAEC 8. Mai mult, anul acesta a fost eliminata perioada suplimentara de 15 zile post-deadline, in care cererile puteau fi inca depuse, dar cu aplicarea unei penalizari de 1% pe zi de intarziere.
In cadrul campaniei din 2023, aproximativ 760.000 de cereri de plata au fost depuse, acoperind o suprafata de peste 9,98 milioane de hectare, campanie care s-a incheiat pe 9 iunie 2023. Cele mai multe cereri au fost inregistrate in judetul Suceava, cu 41.822 de cereri pentru 204.262 de hectare, urmat de judetul Bihor cu 33.733 de cereri pentru 326.526 de hectare. La extrema opusa s-a situat municipiul Bucuresti, unde s-au depus 635 de cereri pentru 20.360 de hectare.
Foto: pixabay.com
Adriana Vaduva