Legea nr. 241/2005 este actul normativ care stabileste masurile de prevenire si combatere a infractiunilor de evaziune fiscala si a unor infractiuni aflate in legatura cu acestea. Cea mai blanda pedeapsa cu inchisoarea pentru o fapta de natura infracţionala din sfera evaziunii fiscale este cuprinsa intre sase luni si cinci ani. Sanctiunea poate fi aplicata contribuabililor (orice persoana fizica, persoana juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica ce datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume bugetului general consolidat) care nu refac, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse.
Totodata, ar trebui sa stii ca persoanele care refuza in mod nejustificat sa prezinte organelor competente documentele legale si bunurile din patromoniu, precum si cele care nu permit autoritatilor sa intre in sediile, incintele sau pe terenurile supuse unor verificari financiare, fiscale ori vamale risca sa fie trimise dupa gratii pe o perioada de unul sau sase ani. De asemenea, oricine incearca sa pacaleasca statul pentru a obtine bani necuveniti risca inchisoarea.
Potrivit legii evaziunii fiscale, contribuabilii care incearca obţinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat pot primi pedepse intre intre trei si zece ani de inchisoare.
De asemenea, legea prevede ca asocierea mai multor persoane pentru comiterea acestei fapte se pedepseste si mai aspru, cu inchisoare de la cinci la 15 ani. In ceea ce priveste acest tip de infractiune, actul normativ citat mai precizeaza ca si tentativa se pedepseste in aceeasi masura.
In acelasi timp, este important de stiut ca detinerea sau punerea in circulatie, fara drept, a unor timbre, banderole sau formulare tipizate, folosite in domeniul fiscal, cu regim special, se pedepseste cu inchisoare de la un an la cinci ani si interzicerea unor drepturi. In cazul in care aceste documente sunt falsificate si puse in circulatie, pedeapsa este si mai mare, fiind cuprinsa intre doi si sapte ani si interzicerea unor drepturi.
Opt ani dupa gratii pentru sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale
Legea evaziunii fiscale prevede o pedeapsa intre doi si opt ani de inchisoare pentru faptele savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale. Mai exact, printre acestea se numara ascunderea bunului sau a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile (sau in alte documente legale) a unor operatiuni comerciale efectuate, precum si a veniturilor realizate, dar si evidentierea in contabilitate a unor operatiuni fictive.
De asemenea, pana la opt ani de inchisoare risca si cei care distrug sau ascund acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat / aparatelor de marcat electronice fiscale, respectiv memorii ale unor mijloace de stocare a datelor sau care se sustrag de la controale (financiare, fiscale sau vamale) prin nedeclararea, declararea fictiva sau declararea inexacta a sediilor principale sau secundare.
Aceeasi pedeapsa le poate fi aplicata si contribuabililor care executa evidente contabile duble prin folosirea unor inscrisuri sau a altor mijloace de stocare a datelor, precum si cei care substituie, degradeaza sau instraineaza bunurile care le-au fost sechestrate.