Rata dobanzii de politica monetara a fost redusa cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2%, incepand cu data de 23 martie 2020. Decizia a fost luata intr-o sedinta de politica monetara de urgenta a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Ultima modificare a dobanzii cheie a fost fost modificata din luna mai a anului 2018.
„In data de 20 martie 2020, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei s-a intrunit intr-o sedinta de urgenta si a adoptat un pachet de masuri menit sa atenueze impactul situatiei generate de epidemia de coronavirus asupra populatiei si companiilor romanesti", potrivit BNR.
In actualul context intern si international si in baza informatiilor si analizelor privind evolutiile macroeconomice si financiare in continua schimbare, Consiliul de administratie al BNR a hotarat urmatoarele: reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la suta, la 2,0 la suta incepand cu data de 23 martie 2020; ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la ± 0,5 puncte procentuale de la ± 1 punct procentual. Astfel, incepand cu 23 martie 2020, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 1,50 la suta, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la suta, de la 3,50 la suta. Pe acest fond, este de asteptat ca principalele cotatii ROBOR sa cunoasca o ajustare descendenta semnificativa.
De asemenea, CA a hotarat furnizarea de lichiditate institutiilor de credit prin intermediul operatiunilor repo (operatiuni reversibile cu titluri de stat) in vederea asigurarii functionarii fluente a pietei monetare si a altor segmente ale pietei financiare. Si nu in ultimul rand, s-a decis cumpararea de titluri de stat in lei de pe piata secundara in vederea consolidarii lichiditatii structurale din sistemul bancar care sa contribuie la finantarea in bune conditii a economiei reale si a sectorului public.
In functie de evolutia situatiei, Consiliul de administratie este pregatit sa decida si reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si a celei aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit.
De asemenea, in sedinta de vineri a CA al BNR s-a mai decis suspendarea calendarului anuntat al sedintelor de politica monetara cu precizarea ca acestea vor avea loc de cate ori va fi necesar.
Consiliul de Administratie al BNR urmareste cu atentie evolutia situatiei, deciziile sale avand ca obiectiv asigurarea stabilitatii macroeconomice si buna functionare a sistemului bancar, a pietelor financiare in folosul populatiei si companiilor romanesti.
Adrian Vaduva