
Produsul intern brut al Romaniei a fost estimat la 1.760,11 miliarde de lei in 2024, in preturi curente, marcand o crestere reala de 0,8% fata de anul precedent, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Pentru ultimul trimestru al anului trecut, INS raporteaza un avans de 0,6% al PIB in termeni reali fata de trimestrul anterior, iar comparativ cu aceeasi perioada din 2023, economia a inregistrat un ritm de crestere de 0,5%, atat pe seria bruta, cat si pe cea ajustata sezonier.
Cifrele confirma o relansare economica modesta, in conditiile unui context intern si extern marcat de incertitudini fiscale si tensiuni geopolitice.
„Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrele I-IV 2024, fiind inregistrate modificari fata de varianta publicata in data 7 martie 2025", conform INS.
Economia romaneasca a crescut modest in T4 2024; agricultura si constructiile au franat avansul PIB
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, ajustat sezonier, a fost estimat la 451,39 miliarde de lei in trimestrul IV din 2024, marcand o crestere de 0,6% fata de trimestrul anterior si de 0,5% comparativ cu aceeasi perioada din 2023, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In varianta bruta, PIB-ul aferent ultimului trimestru al anului trecut a atins 521,02 miliarde de lei, consemnand o crestere reala de 0,5% fata de T4 2023.
INS noteaza ca, in ceea ce priveste contributiile pe categorii de resurse, revizuirile aduse estimarilor nu au modificat semnificativ structura cresterii economice.
Agricultura, silvicultura si pescuitul au continuat sa traga in jos PIB-ul, cu o contributie negativa de -0,2%, desi volumul de activitate al acestui sector a fost ajustat pozitiv, de la 89,5% la 94,1%.
Industria a avut o contributie nula la cresterea PIB, iar constructiile au mentinut o influenta negativa de -0,2%, in contextul unei scaderi usoare a volumului de activitate.
Pe segmentul serviciilor – ce include comertul, transporturile, turismul si activitatile conexe – contributia la PIB a fost revizuita in jos, de la +0,4% la +0,3%, in conditiile in care dinamica volumului de activitate a fost diminuata usor, de la 102,1% la 101,7%.
Aceste ajustari indica o evolutie economica fragila, influentata de stagnarea unor sectoare-cheie, intr-un context macroeconomic complicat.
INS: Informatiile, serviciile financiare si tranzactiile imobiliare nu au influentat cresterea economica in T4 2024
Conform celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS), o serie de sectoare-cheie ale economiei romanesti nu au avut nicio contributie la avansul PIB in trimestrul IV din 2024, mentinandu-si evolutiile la niveluri apropiate celor estimate anterior.
Astfel, informatiile si comunicatiile, intermedierile financiare si asigurarile au inregistrat o contributie nula la formarea PIB (+0,0%), fara modificari ale volumului de activitate fata de estimarile anterioare. Pentru sectorul IT&C, activitatea s-a mentinut la 100,3%, iar in cazul serviciilor financiare, la 99,7%.
Tranzactiile imobiliare au continuat sa influenteze negativ economia, cu o contributie de -0,1% la PIB, in timp ce volumul de activitate a ramas constant la 98,7%.
Nici activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, alaturi de cele administrative si de servicii suport, nu au adus un aport la cresterea economica, mentinand un nivel de activitate de 100,1%.
In sectorul public – care cuprinde administratia publica, apararea, invatamantul si sanatatea – contributia la PIB s-a situat la +0,1%, fara variatii intre cele doua estimari, insa cu o usoara scadere a volumului de activitate, de la 100,6% la 100,5%.
Singura categorie care a mentinut o contributie pozitiva vizibila (+0,2%) a fost cea a activitatilor culturale, de recreere si reparatii de bunuri de uz casnic, unde volumul de activitate a ramas la un nivel ridicat, de 106,8%.
Aceasta dinamica reflecta o economie cu sectoare cheie in stagnare sau cu impact limitat asupra cresterii, in contextul unei expansiuni economice generale modeste in 2024.
INS revizuieste usor in scadere dinamica PIB din 2024; consumul gospodariilor si cel public cresc, investitiile se tempereaza
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru anul 2024 a fost revizuit in jos cu 0,1 puncte procentuale in varianta provizorie a doua, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, dinamica anuala a fost ajustata de la 100,9% la 100,8%, reflectand o crestere usor mai modesta decat estimarea initiala.
Unul dintre principalii factori care au contribuit la aceasta revizuire a fost scaderea volumului impozitelor nete pe produs, care a coborat cu un punct procentual, de la 109,6% la 108,6%, in varianta actualizata.
Din perspectiva utilizarii PIB, cea mai notabila modificare pozitiva a venit din partea consumului final al gospodariilor, care si-a sporit contributia la cresterea economica de la +3,6% la +3,7%, ca urmare a unui avans al volumului de consum de la 105,9% la 106%.
De asemenea, cheltuielile pentru consumul individual al administratiilor publice au trecut de la o contributie negativa (-0,2%) la una pozitiva (+0,1%), pe fondul unei cresteri semnificative a volumului, de la 97% la 102%. Consumul final colectiv efectiv al administratiilor publice a fost si el ajustat in sus, de la -0,2% la 0,0%.
In schimb, formarea bruta de capital fix – un indicator-cheie al investitiilor – a fost revizuita negativ, cu o contributie redusa de la -0,4% la -0,9%, in contextul unei scaderi a volumului de investitii de la 98,3% la 96,7%.
Aceste ajustari reflecta o economie aflata intr-un echilibru fragil, sustinuta in principal de consum, in timp ce investitiile continua sa ramana sub presiune.
Foto: pixabay.com
Adriana Vaduva