Indiferent ca solicitantul este mama sau tatal, de la 1 iulie vor trebui respectate noi reguli. Principalele schimbari ce se vor aplica de luna viitoare vor fi introducerea duratei unice de concediu si eliminarea plafonului maxim al indemnizatiei.
Pentru ca o persoana sa la cerere de concediul si indemnizatia pentru cresterea trebuie sa fi obtinut venituri impozabile timp de minimum 12 luni in ultimii doi ani anteriori datei venirii pe lume a nou-nascutului. Acestea sunt regulile care intra in vigoare de la 1 iulie, in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, ce va fi modificata semnificativ de Legea nr. 66/2016.
"Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura (acestea doua nu sunt incluse pe lista in prezent - n. red.), supuse impozitului pe venit (...), beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara", va dispune OUG nr. 111/2010.
In momentul de fata, conditia este de a realiza venituri in ultimul an anterior nasterii, iar parintii trebuie sa opteze intre concediul de crestere pana la varsta de un an (sau pana la trei ani, daca este vorba de un copil cu handicap) si concediul de crestere pana la varsta de doi ani. Prin urmare, de la 1 iulie, concediul va avea o durata unica.
Cuantumul indemnizatiei lunare va fi de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nasterii copilului, limita minimafiind de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara, adica 1.062,5 lei. Pana la 30 iunie, raportarea se face la indicatorul social de referinta, nu la salariul minim, iar indemnizatia are atat limite minime, cat si limite maxime, dupa cum urmeaza:
- cel putin 600 de lei si cel mult 3.400 de lei, pentru parintii care aleg concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (sau pana la trei ani, daca este vorba de un copil cu handicap);
- cel putin 600 de lei si cel mult 1.200 de lei, pentru parintii care aleg concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani.
Asta inseamna ca de luna viitoare va trebui respectat doar cuantumul minim de 1.062,5 lei, indemnizatia maxima urmand sa fie, in anumite cazuri, chiar mai mare de 3.400 de lei.
In afara de banii obtinuti din salarii, activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, cele 12 luni de venituri necesare anterior nasterii copilului vor putea fi constituite integral si din perioade in care, de exemplu, solicitantii au beneficiat de somaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fara plata pentru cresterea copilului.
Este important de stiut ca parintii aflati in concediul de crestere la data de 1 iulie se vor putea bucura de recalcularea indemnizatiei. Totodata, persoanele care in prezent nu pot sa ceara intrarea in concediu sau care s-au aflat in concediu si li s-a suspendat plata indemnizatiei vor putea sa se bucure (din nou) de aceste drepturi.
Oricare dintre parinti poate cere intrarea in concediu
Indemnizatia lunara pentru concediul de crestere poate fi primita de oricare dintre cei doi parinti firesti ai copilului, pentru fiecare nastere, prevede OUG nr. 111/2010, in masura in care sunt indeplinite conditiile legale de acordare. Mai exact, solicitantii concediului si indemnizatiei trebuie sa indeplineasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
- sa fie cetateni romani, cetateni straini sau apatrizi (adica fara cetatenie);
- sa aiba domiciliul/resedinta pe teritoriul Romaniei;
- sa locuiasca in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si sa se ocupe de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Ce acte trebuie sa depuna parintii pentru a primi indemnizatia pentru crestere copil
Indemnizatia lunara aferenta concediului pentru cresterea copilului este acordata in baza unei cereri, care trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:
- copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, dupa caz;
- actele doveditoare care sa ateste veniturile obtinute in ultimele 12 luni inainte de data nasterii copilului;
- dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
- orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.