Crestere de 4,4% a economiei romanesti in trimestrul trei

Crestere de 4,4% a economiei romanesti in trimestrul trei
luni, 21 noiembrie 2016 Economie

Economia romaneasca se afla pe un trend ascendent si in cel de-al treilea trimestru al acestui an. Astfel, pe serie bruta cifrele au inregistrat un plus de 4,4% fata de aceeasi perioada din 2015, in timp ce avansul pe primele noua luni a fost de 4,9%, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

In trimestrul al doilea din 2016 produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1,5% fata de trimestrul precedent, ceea ce inseamna ca in acest trimestru s-a inregistrat o temperare semnificativa a cresterii economice.

In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 4,6% in trimestrul al treilea fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 5,8% in trimestrul al doilea si de 4,1% in primul trimestru al anului.

In ceea ce priveste evolutia fata de trimestrul anterior, cresterea din trimestrul al treilea, de 0,6%, este cea mai slaba din trimestrul al doilea 2015, arata seriile publicate de INS.

Datele nu i-au luat prin surprindere pe analistii economici care se asteaptau la o incetinire a cresterii economice in trimestrul al treilea intrucat rezultatele din trimestrul doi au fost mai mari decat se preconiza.

INS nu a publicat marti detalii privind evolutia sectoarelor economice, care urmeaza sa fie prezentate abia la inceputul lunii decembrie.

Economia a primit mai multi stimuli din partea guvernului in ultimul an.

Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajatilor din sectorul public de sanatate au crescut cu 25%, o majorare similara fiind aplicata anul trecut si in sectorul educatiei.

In plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei.

Pe partea fiscala, Guvernul a redus taxa pe valoarea adaugata (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, masura care a stimulat puternic vanzarile de bunuri alimentare, iar cota generala a TVA a fost redusa de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, impozitul pe dividende si mai multe categorii de accize au fost micsorate in acest an.

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.