Cresterea consumului in Romania nu inseamna, neaparat, o crestere a productivitatii in tara noastra si, prin urmare, o inmultire a locurilor de munca. De fapt, sustine conducerea Bancii Nationale Romane cei care au de castigat de pe urma faptului ca romanii cheltuie mai mult sunt strainii intrucat au crescut importurile.
„Cresterea consumului a creat locuri de munca mai degraba in alte tari, importurile crescand mai repede decat exporturile. Productia interna nu a facut fata cererii. Nu suntem impotriva stimularii consumului, dar recomandam un dozaj in aplicarea masurilor si stimulentelor", a declarat viceguvernatorul BNR, Lucian Croitoru.
In acelasi timp, specialistii financiar bancari sustin ca puterea de cumparare a populatiei poate creste - conform strategiei - de la 57% din media UE in prezent la 70% din media UE in 2020, insa numai daca economia tarii creste sustenabil.
Iar pentru indeplinirea acestui obiectiv este nevoie de mai mult decat de stimuli monetari si fiscali, cu alte cuvinte trebuie sa actioneze aici toti factorii de crestere a PIB-ului potential. Nu este nevoie decat de o strategie inteligenta, creata chiar de specialistii romani.
Croitoru a subliniat si faptul ca macrostabilitatea economica este esentiala si, prin urmare, trebuie avut mare grija din acest punct de vedere.
„Pastrarea macrostabilitatii este esentiala, trebuie sa avem grija de echilibrul economniei ca de ochii nostri din cap", a incheiat viceguvernatorul BNR.
Adrian Vaduva
Foto: pixabay.com