ROBOR, indicele care le da atat de multe batai de cap romanilor care au credite in lei, ar putea fi inlocuit in curand. Radu Ghetea, presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat ca le va propune bancilor ca in cazul imprumuturilor in lei sa nu mai calculeze dobanda creditelor in functie de un asemenea indicator.
„Ar fi de dorit ca, in cazul imprumuturile pentru persoane fizice, costul creditului sa nu mai fie legat atat de puternic de un indicator care este atat de putin controlat de catre clienti. ROBOR, ca si EURIBOR, n-ar trebui sa mai apese atat de mult asupra clientilor persoane fizice. Ei ar trebui sa fie mai bine protejati", a declarat, vineri, Radu Ghetea.
In ultimele luni, valoarea ROBOR la trei luni a ajuns la 2,19%. La inceputul lui 2017, indicele era cotat la 0,87%, iar din septembrie a a crescut incontinuu, trecand pragul de 1%, apoi in 15 noiembrie a depasit si pragul de 2%.
ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Indicele se stabileste zilnic de Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca medie aritmetica a ratelor de dobanda afisate de un numar de 10 banci comerciale, selectate potrivit unor criterii de performanta.
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva