Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) schimba regulile in cazul popririi pe conturi. Astfel, romanii care au datorii la stat sub 2000 de lei nu mai trebuie sa isi faca griji in legatura cu poprirea conturilor. In prezent, plafonul este de 200 lei.
In acest fel, va creste de aproximativ 4 ori numarul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se infiinteaza poprirea.
In cazul firmelor, pentru marii contribuabili plafonul cuantumului obligatiilor fiscale/bugetare restante creste de la 3.000 lei, in prezent, la 40.000 lei.
„Prin aceasta masura se dubleaza numarul contribuabililor pentru care nu se infiinteaza poprirea bancara, ajunge la aproximativ 100 mari contribuabili, al caror cuantum total al obligatiilor restante inregistrate in anul 2018 a fost de 5,5 milioane lei", conform ANAF.
In cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, plafonul datoriilor creste de la 1.500 lei la 40.000 lei, iar in aceste conditii se dubleaza numarul celor pentru care nu se infiinteaza poprirea bancara, ajungand la aproximativ 4.655 contribuabili mijlocii, al caror cuantum total al obligatiilor restante inregistrate in anul 2018 a fost de 118,9 milioane lei.
In cazul datornicilor contribuabili mici, plafonul cuantumului obligatiilor fiscale/bugetare restante creste de la 500 lei, existent in prezent, la 10.000 lei. In acest fel, numarul de contribuabili mici pentru care nu se infiinteaza poprirea bancara prin modificarea plafonului creste de aproximativ 2,5 ori fata de numarul celor care incadreaza in plafonul existent in prezent. Numarul celor care se incadreaza in noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al caror cuantum total al obligatiilor restante inregistrate in anul 2018 a fost de 1,446 miliarde lei.
Prin cresterea plafoanelor obligatiilor fiscale restante pentru care nu se infiinteaza, de indata, poprirea bancara, se are in vedere sa nu le fie afectate contribuabililor disponibilitatile banesti pentru creante nesemnificative pe care le datoreaza statului.
Pentru emiterea somatiei si a titlului executoriu, organul fiscal central evalueaza bilunar obligatiile fiscale/bugetare restante ale debitorilor si emite somatia si titlul executoriu, dupa 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost inregistrate aceste datorii.