Conform previziunilor din Raportul trimestrial asupra inflatiei, editia februarie 2024, emis de Banca Nationala a Romaniei, se estimeaza o diminuare a ratei anuale a inflatiei pana la 6,5% la incheierea primului trimestru al anului 2024. Aceasta tendinta descendenta este prognozata sa continue, ratele fiind asteptate sa atinga 5,7% la sfarsitul celui de-al doilea trimestru, marcand o evolutie pozitiva in dinamica preturilor la nivel national.
"Rata anuala a inflatiei IPC este anticipata sa isi continue tendinta generala descendenta pe cvasitotalitatea intervalului proiectiei. Raportat la scaderile ample consemnate in 2023, progresul dezinflationist isi va atenua semnificativ din ritm in 2024 si 2025, astfel incat rata anuala a inflatiei headline va atinge limita superioara a intervalului tintei centrale (3,5%) abia la orizontul prognozei, respectiv trimestrul IV 2025. Dezinflatia IPC va fi antrenata in principal de componenta inflatiei de baza, prognozata in reducere continua pe intervalul proiectiei, dar cu o incetinire de ritm indeosebi in 2025. Dupa ce au beneficiat de efecte de baza extrem de favorabile pe parcursul anului trecut, componentele exogene ale cosului IPC isi vor inversa temporar contributia la dezinflatie in trimestrul I 2024, iar ulterior, din trimestrul II, si-o vor relua, insa intr-un ritm mult atenuat comparativ cu evolutiile recente", se spune in Raport.
Banca Nationala a Romaniei a actualizat estimarile privind inflatia, indicand o scadere anticipata a ratei anuale a inflatiei IPC la 4,7% pana la sfarsitul acestui an, urmand sa ajunga la 3,5% in decembrie 2025. Aceasta proiectie reprezinta o ajustare in sens descendent fata de previziunile raportului din noiembrie 2023, reflectand o imbunatatire notabila in perspectiva inflatiei pana la sfarsitul anului in curs si mai ales pana in trimestrul III al anului 2024. Ajustarea de -0,1 puncte procentuale in decembrie este atribuita unor evolutii pozitive inregistrate in trimestrul IV al anului 2023, cu efecte care se extind pe parcursul a patru trimestre asupra ratei anuale a inflatiei.
"Incepand din trimestrul I 2025, insa, in principal pe fondul revizuirii ascendente a deviatiei PIB, dinamica anuala a IPC este proiectata la valori usor mai ridicate (+0,3 puncte procentuale in trimestrul III 2025, orizontul prognozei precedente). In actuala conjunctura, grevata de amplificarea recenta a tensiunilor geopolitice, balanta riscurilor la adresa evolutiei anticipate a ratei anuale a inflatiei induse de factori pe latura ofertei ramane inclinata in sensul unor abateri in sus de la traiectoria redata in scenariul de baza. In schimb, in cazul materializarii, trenarea activitatii economice globale este de asteptat sa exercite o tractiune predominant dezinflationista", se arata in document.
Adriana Vaduva