Productia de cereale a Romaniei a crescut cu peste 1,70 milioane de tone

Productia de cereale a Romaniei a crescut cu peste  1,70 milioane de tone
miercuri, 3 aprilie 2024 Economie

Conform ultimelor statistici publicate de Institutul National de Statistica, sectorul agricol din Romania a inregistrat o evolutie pozitiva in anul precedent, productia de cereale pentru boabe marcand un avans de 9,1%, sau un plus de 1,71 milioane de tone, ajungand la 20,571 milioane de tone, fata de 18,861 milioane de tone in 2022. Aceasta crestere notabila este atribuita imbunatatirii randamentelor pe hectar.

In mod particular, productia de grau, care reprezinta aproape jumatate din totalul productiei de cereale, cu o pondere de 46,8%, a fost motorul principal al acestei expansiuni, inregistrand un salt de 11%. Astfel, in ultimul an, Romania a produs 9,635 milioane de tone de grau, de pe o suprafata de 2,208 milioane hectare, depasind cifrele anului 2022, cand productia a fost de 8,684 milioane de tone, cultivata pe 2,169 milioane hectare.

Mai mult, datele INS subliniaza o crestere de 1% a suprafetei totale cultivate cu cereale pentru boabe in ultimul an, totalizand 5,238 milioane hectare. Dintre acestea, porumbul boabe a ocupat 45,3% din terenurile cultivate cu cereale, in timp ce graul a reprezentat 42,2%, reflectand astfel structura si prioritatile sectorului agricol romanesc in ceea ce priveste cultivarea cerealelor.

Romania a inregistrat un avans semnificativ in sectorul agricol, mai ales in productia de porumb boabe, unde s-a observat o crestere de 485.000 de tone comparativ cu anul anterior, atingand 8,522 milioane de tone in 2023. Aceasta realizare vine in contextul unei usoare reduceri a suprafetei cultivate, care a scazut cu 58.000 de hectare la 2,373 milioane hectare.

In plus, tara noastra a marcat progrese notabile si in culturile de orz si orzoaica, cu o productie totala crescand cu 294.000 de tone pana la 2,001 milioane de tone. Contrar acestei tendinte ascendente, productia de ovaz a inregistrat un usor recul, cu 17.000 de tone mai putin, stabilindu-se la 155.000 de tone.

In ceea ce priveste suprafata cultivata, orzul si orzoaica au vazut o expansiune remarcabila de 75.000 de hectare, ajungand la un total de 501.000 de hectare, in timp ce terenurile destinate ovazului au cunoscut o mica scadere, de 2.000 de hectare, ajungand la 76.000 de hectare.

Pe ansamblu, 2023 a fost un an in care sectorul agricol romanesc a inregistrat cresteri la majoritatea culturilor de cereale pentru boabe, leguminoase, plante uleioase si legume, cu exceptia productiei de cartofi, care a cunoscut un declin.

Pe scena europeana, Romania se distinge printr-o pozitie de lider in ceea ce priveste suprafata cultivata cu floarea soarelui si porumb boabe, clasandu-se pe primul loc in Uniunea Europeana, iar in termeni de productie se pozitioneaza pe locul doi dupa Franta pentru porumb si pe locul trei, dupa Franta si Polonia, pentru floarea soarelui. In sectorul graului, Romania ocupa locul patru in Uniunea Europeana dupa Franta, Germania si Polonia, inregistrand o ascensiune in ceea ce priveste suprafata cultivata, unde depaseste Spania, clasandu-se astfel pe locul patru. Aceste realizari subliniaza rolul strategic al Romaniei in productia agricola europeana.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.