Guvernul Ciuca a adoptat vineri forma finala a ordonantei de modificare a Codului fiscal. Nu toate masurile vor intra in vigoare anul viitor. Conform documentului, unele modificari vor fi aplicate la inceputul lunii viitoare, a anuntat ministrul Finantelor, Adrian Caciu, in briefingul care a urmat sedintei Executivului.
"Sunt o o serie de masuri care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023 si cateva masuri care intra in vigoare incepand din data de 1 august 2022. O sa accentuez aceasta chestiune privind abordarea echilibrata pe aceasta reforma fiscala, pentru ca au fost o serie de pozitii ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicala. Guvernul a considerat ca, la acest moment, avand in vedere situatia complicata prin care trecem, nu este oportun si nici necesar sa faca ajustari radicale de mediu fiscal ci este bine sa-si continue traiectoria de sustinere a mediului de afaceri si de consolidare a mediului de afaceri onest", a punctat Caciu.
Potrivit sefului finantelor publice, anumite masuri ar fi trebuit adoptate de mai multa vreme, iaramanarea lor a cauzat intrarea Romaniei intr-o procedura de deficit excesiv in anul 2020.
„Noi am anuntat, inca de la inceputul acestui an, ca aceasta reforma se va face. O ajustare echilibrata, din perspectiva noastra, intre nevoia de a sprijini in continuare economia si cetatenii si a proteja, daca vreti, capitalul romanesc, dar si veniturile salariatilor si de a continua, totusi, intr-o zona sustenabila de asigurare a unui echilibru fiscal-bugetar pe termen mediu si lung. In urma dialogului preliminar pe care l-am avut cu mediul de afaceri si mediul asociativ, dar si in partea de discutii politice in cadrul Coalitiei au fost luate o serie de decizii, care au fost prezentate in transparenta decizionala pentru modificarea Codului fiscal si continuate dezbaterile, evident, in aceasta saptamana cu mediul de afaceri, facute o serie de ajustari la solicitarea acestora (...)", a mentionat Adrian Caciu.
Printre modificarile care vor intra in vigoare de la 1 august se numara majorarea accizelor la tutun si alcool si reducerea pragului pentru acordarea facilitatilor fiscale in industria alimentara si in domeniul constructiilor.
O diminuare a plafonului pentru care se acorda facilitati la constructii si industria alimentara de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, incepand cu data de 1 august, o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutun incalzit, incepand cu data de 1 august, dar si la alcool, avand in vedere faptul ca aceste accize, la tutun, nu au fost actualizate in acest an. Necesitatea unui calendar predictibil de cinci ani pentru accize si pentru alcool, faptul ca nu au fost ajustate inca din 2015, o eliminare a facilitatilor privind deductibitatile la tranzactiile imobiliare si revenirea la impozitarea la valoarea reala", a spus ministrul.
Alte modificari ale Codului fiscal, cu aplicare din ianuarie 2023, vizeaza un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru sectorul HoReCa, fiind astfel eliminat impozitul specific, si scaderea pragului pentru microintreprinderi la 500.000 de euro.
Impozitul pe dividende urmeaza sa fie majorat la 8%, de la 5%, in prezent.
La capitolul TVA, se are in vedere majorarea la 19% a cotei pentru bauturile pe baza de indulcitori sau zahar in timp ce pentru serviciile de restaurant, cazare si catering se va reveni la cota de 9%.
Potrivit ultimei variante a proiectului ordonantei de modificare a Codului fiscal pe partea de venituri impactul financiar este de 1,19 miliarde de lei in acest an si de peste 10,5 miliarde de lei anul viitor.
Foto: pixabay.com