Romanii obligati sa depuna Declaratia Unica au primit un mic ragaz din partea Ministerului Finantelor Publice (MFP). Astfel, termenul pentru depunerea Declaratiei unice va fi extins de la 15 martie pana la 31 iulie, potrivit unui proiect de Ordonanta, publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
„Prin prezenta ordonanta de urgenta se propune, pentru anul 2019, prorogarea termenului de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si a formularului 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii', pana la data de 31 iulie 2019, inclusiv. Totodata, se propune si prorogarea termenului pentru plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice in situatiile reglementate de Codul fiscal, pana la data de 31 iulie 2019, inclusiv", se arata in Nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.
Potrivit MFP decizia va impiedica blocarea sistemului electronic, in conditiile in care, din acest an, Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale se depune doar prin mijloace electronice de transmitere la distanta prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" si a serviciului "Depunere declaratii".
„Luand in considerare caracterul de noutate al procedurii de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice doar prin mijloace electronice de transmitere la distanta, respectiv prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" si prin intermediul serviciului "Depunere declaratii", si numarul mare de contribuabili care acceseaza portalul ANAF, in scopul evitarii blocarii sistemului electronic si implicit imposibilitatea de depunere a declaratiilor in termenul legal. Avand in vedere riscul neconformarii contribuabililor persoane fizice care au obligatia sa completeze si sa depuna, pana la data de 15 martie 2019, inclusiv, formularul 230 (privind redirectionarea unui procent de 2% sau 3,5% din impozitul pe venit, n.r.), respectiv Declaratia unica, avand in vedere timpul foarte scurt de la data la care formularele au devenit accesibile si data pana la care acestea pot fi depuse la Agentia Nationala de Administrare Fiscala. In scopul evitarii aplicarii de sanctiuni pentru neindeplinirea obligatiilor declarative si de plata si in vederea protejarii interesului contribuabililor, raportat la buna lor credinta", motiveaza MFP necesitatea emiterii proiectului de act normativ.
Pentru depunerea Declaratiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanta si plata integrala a obligatiilor fiscale pana la data de 31 iulie 2019, inclusiv, se va acorda o bonificatie de 5%. Initial, aceasta bonificatie era acordata daca Declaratia unica era depusa prin mijloace electronice pana la data de 15 iulie.
Declaratia unica trebuie completata si depusa de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din Romania si/sau din strainatate, si de catre cele care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
Persoanele care nu realizeaza venituri si aleg sa plateasca contributia de asigurare de sanatate au, de asemenea, obligatia de a depune Declaratia unica.
Adrian Vaduva