Vesti bune pentru transportatori: Au intrat in vigoare tarifele plafonate ale RCA

Vesti bune pentru transportatori: Au intrat in vigoare tarifele plafonate ale RCA
vineri, 18 noiembrie 2016 Noutati legislative

Incepand de azi, 18 noiembrie 2016, tarifele RCA s-au plafonat pentru o perioada de sase luni. Decizia pentru noile preturi ale asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto a fost adoptata la inceputul lunii noiembrie in Guvern.

„Societatile de asigurare care practica RCA vor aplica in aceasta perioada de 6 luni tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime prevazute", se arata in Hotararea de Guvern adoptata in data de 2 noiembrie.

Potrivit actului normativ, depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei, iar "pe langa sanctiunile contraventionale, in functie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica si sanctiuni contraventionale complementare".

Astfel, in cazul persoanelor fizice, o prima maxima RCA de 3.087 lei ar urma sa fie platita de un sofer care are mai putin de 25 de ani si conduce o masina de peste 2.500 cmc, iar cea mai redusa prima RCA, de 541 lei, va fi achitata de un sofer cu varsta de peste 60 de ani de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 — 1.400 cmc. In cazul autovehiculelor destinate transportului de marfa, o persoana fizica va plati intre 749 lei, pentru o masa maxima mai mica de 2,3 tone, si 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone.

In cazul persoanelor juridice, pentru autovehicule cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maximum 9 locuri prima RCA variaza intre 885 lei si 1.285 lei, iar pentru autovehiculele destinate transportului de marfa intre 943 lei si 7.534 lei pentru masinile de peste 16 tone.

Pentru autovehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri prima RCA este cuprinsa intre 982 lei pentru mai putin de 17 locuri si 6.600 lei pentru mai mult de 40 de locuri.

Potrivit actului normativ, tarifele de prima maxime au fost stabilite pentru urmatoarele categorii de vehicule: autoturisme, autoturisme de teren si autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maximum noua locuri; autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de noua locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.; autoturisme cu motoare electrice; motociclete, mopede, motocicluri si ATV-uri cu sau fara atas; tractoare rutiere; autovehicule destinate transportului de marfuri; remorci si semiremorci; alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.

De asemenea, tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus in care se incadreaza acesta, conform prevederilor legale.

In data de 19 septembrie, Guvernul a stabilit, prin Ordonanta de Urgenta, ca tariful RCA va fi plafonat pe o perioada de sase luni, dupa ce Consiliul Concurentei a anuntat ca avizeaza proiectul de Hotarare de Guvern care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru o perioada de sase luni, pentru a ajuta piata sa se stabilizeze.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.