Vesti bune pentru transportatorii rutieri romani

Vesti bune pentru transportatorii rutieri romani
vineri, 1 martie 2024 Noutati legislative

Guvernul a dat unda verde implementarii a doua noi initiative de sprijin pentru sectorul de afaceri, raspunzand astfel provocarilor economice actuale. Prima masura vizeaza atenuarea impactului cresterii preturilor la combustibil prin intermediul unei scheme de compensare destinata operatorilor de transport rutier. Aceasta initiativa este conceputa pentru a oferi un suport vital industriei de transport, asigurand continuitatea operatiunilor intr-un moment de volatilitate a preturilor la energie.

A doua schema se concentreaza pe asistenta acordata beneficiarilor de ajutor de stat, care se confrunta cu dificultati financiare in urma crizei economice provocate de pandemia de COVID-19, si mai precis, de cresterea indicelui ROBOR. Aceasta masura reflecta angajamentul guvernului de a sustine stabilitatea financiara a companiilor afectate, facilitandu-le astfel navigarea prin turbulentele economice generate de pandemie.

Ministerul Finantelor a facut publica aceasta informatie, subliniind astfel eforturile continue ale guvernului de a sprijini mediul de afaceri in fata provocarilor economice multiple, de la cresterea costurilor energetice pana la secventele financiare ale pandemiei. Aceste scheme reprezinta parte a unui pachet mai amplu de masuri menite sa stabilizeze economia si sa protejeze locurile de munca in contextul incertitudinilor globale.

"Sunt doua masuri care arata ca MF se concentreaza sa ofere sprijin eficient si direct pentru mediul de afaceri. Prin schema de compensare a cresterii pretului la combustibil venim in intampinarea operatorilor de transport rutier, ajutandu-i sa-si mentina activitatea si sa ajutam implicit alte sectoare economice, cum sunt productia, comertul, agricultura sau turismul. In acelasi timp, prin schema de ajutor de minimis pentru beneficiarii afectati de cresterea ROBOR, ne asiguram ca intreprinderile mici si mijlocii au resursele necesare pentru a face fata provocarilor economice. Aceste actiuni arata ca nu venim doar cu declaratii de intentie, ci reflecta hotararea noastra de a stimula si sustine dezvoltarea antreprenoriatului in Romania", a explicat ministrul Marcel Bolos.

Guvernul a introdus doua masuri de sprijin financiar pentru sectorul de afaceri, destinata mitigarii impactului economic al pandemiei COVID-19 si a volatilitatii pietei. Prima masura prevede alocarea a 180 de milioane de lei pentru aproximativ 4.000 de operatori economici din domeniul transportului rutier, ca raspuns la cresterea preturilor la combustibil. A doua schema de ajutor vizeaza sustinerea entitatilor afectate de cresterea indicelui ROBOR, punand la dispozitie peste 86 de milioane de lei pentru acoperirea diferentelor de dobanda ce depasesc suportul financiar initial aprobat.

Sprijinul guvernamental destinat compensarii costurilor cu combustibilul se va acorda sub forma de granturi pentru operatorii de transport licentiati in Romania, activi in transportul de marfuri si persoane. Acestia vor beneficia de un ajutor de 13 bani pe litru de combustibil utilizat, masura care va fi valabila pana la finalul anului 2024.

Pentru a accesa acest ajutor, operatorii economici trebuie sa depuna o cerere de compensare pentru cresterea accizei la motorina in cadrul primelor 30 de zile ale trimestrului urmator celui pentru care solicita suportul financiar. Criteriile de eligibilitate includ detinerea unei licente comunitare eliberate in Romania, posesia a cel putin unui vehicul eligibil, statusul activ conform legislatiei fiscale si inexistenta unor decizii neexecutate de recuperare a ajutoarelor de stat. De asemenea, este necesar ca vehiculele eligibile sa fie alimentate de la statiile de distributie ale operatorilor economici inregistrati conform Codului fiscal.

Guvernul a alocat un buget de 86,5 milioane de lei pentru un program de minimis destinat sprijinirii peste 9.000 de antreprenori afectati de cresterea indicelui ROBOR. Acesta ramane activ pana pe 30 iunie 2024, in conformitate cu legislatia bugetara anuala si normele Regulamentului (UE) 2023/2831 al Comisiei din 13 decembrie 2023, care faciliteaza ajutoarele de minimis in cadrul regulilor UE. Platile in cadrul acestei scheme vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2025.

Ministerul Finantelor subliniaza ca obiectivele principale ale programului includ mentinerea locurilor de munca, prevenirea pierderii de capital pentru IMM-uri si intreprinderile de dimensiuni medii, esentiale pentru economia Romaniei. De asemenea, se vizeaza garantarea platii dobanzilor pentru perioadele stabilite de legislatie pentru toti beneficiarii schemelor de ajutor de stat initiate ca raspuns la criza economica declansata de pandemia COVID-19. Programul urmareste sa faciliteze desfasurarea activitatilor curente, continuarea si finalizarea investitiilor incepute in cadrul programului IMM INVEST ROMANIA prin acces la finantari garantate, si sa asigure o accesare eficienta a fondurilor prin colaborarea cu institutiile financiare care in prezent sustin IMM-urile si intreprinderile de dimensiuni medii. Implementarea se va realiza prin intermediul fondurilor de garantare FNGCIMM/FGCR/FRC, dedicate sustinerii acestor entitati.

Finantarea aferenta dobanzilor va fi asigurata din bugetul de stat, gestionat de Ministerul Finantelor, si distribuita trimestrial catre fondurile de garantare mentionate, pe baza rapoartelor lunare privind dobanzile acumulate, furnizate de banci.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.