Romania traverseaza o perioada dificila din punct de vedere economic si politic, iar lipsa unui guvern stabil la finalul acestui an adanceste incertitudinile. Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a analizat situatia bugetului pentru 2025 intr-o interventie la B1TV, oferind o perspectiva clara asupra directiei economice si a provocarilor imediate.
Bugetul intarziat si efectele sale
„Suntem la final de an si inca nu avem un buget pentru 2025. Probabil, in primele luni ale anului viitor, se va merge pe bugetul din 2024," a explicat Veronica Dutu. Aceasta intarziere genereaza incertitudini pentru companii, administratiile locale si cetateni, afectand planificarea financiara si investitiile pe termen scurt.
Principalele previziuni economice pentru 2025
Veronica Dutu a prezentat principalele coordonate ale bugetului propus la Bruxelles:
- PIB estimat: 1.904 miliarde lei
- Crestere economica: 2,8%
- Deficit bugetar: 7,7%
- Datorie publica: 55,7% din PIB
- Inflatie: 4,2%
- Salariu mediu net: 5.400 lei/luna
Totusi, scepticismul persista in privinta cresterii economice de 2,8%, in conditiile unei recesiuni economice la nivel european si global.
„Nu stiu in ce masura vom avea o crestere economica de 2,8%, atata timp cat economia europeana si mondiala sunt in recesiune. Relatiile economice puternice cu Germania, o economie care trece prin dificultati, ne afecteaza direct," a subliniat Dutu.
Dezechilibrul comercial: Importuri vs. Exporturi
Un alt semnal de alarma este balanta comerciala negativa. Pentru 2025, se estimeaza:
Exporturi: 99,1 miliarde euro
Importuri: 134,3 miliarde euro
„Si anul viitor vom fi pe o balanta negativa din cauza faptului ca exporturile sunt mult mai mici decat importurile," a avertizat Veronica Dutu. Acest dezechilibru continua sa fie o provocare majora pentru stabilitatea economica a tarii.
Necesitatea unei cresteri economice sustenabile
Pentru a putea colecta mai multe venituri la buget fara majorarea taxelor, Romania are nevoie urgenta de o crestere economica reala. „Ca sa incasam mai multi bani la bugetul statului din taxe, fara sa le ridicam, trebuie practic o crestere economica," a explicat Dutu.
Previziunile pentru bugetul din 2025 par optimiste, dar fragile. „Este un buget optimist care se bazeaza pe o crestere economica de 2,8%. Daca nu vom avea aceasta crestere economica previzionata, nu vom avea mai multe incasari la bugetul statului din taxe si, din acest motiv, este posibil sa ne asteptam la o crestere de taxe," a explicat Dutu.
CEO la UnionContExpert a explicat implicatiile masurilor fiscale aplicate companiilor din energie si impactul acestora asupra consumatorilor finali.
„Da, de la anul viitor, companiile din energie vor plati o taxa pe cifra de afaceri de 0,5%," a declarat Dutu. Aceasta noua taxa, desi aplicata direct marilor companii, va avea un efect in lant asupra preturilor platite de cetateni. „Evident ca aceste taxe se vor regasi in factura noastra de energie, de gaze si asa mai departe."
Cresterea estimata a tarifelor: 15% in plus
Din cauza noilor impozite si a cresterii costurilor de operare, tarifele de transport al titeiului prin conducte sunt prevazute sa creasca cu aproximativ 15%. „Asa se estimeaza, da, o crestere de 15% din cauza celorlalte cresteri care de fapt angreneaza si toate celelalte costuri. Toate aceste cresteri se regasesc in final in pret," a subliniat Veronica Dutu.
Expert fiscal si financiar trecut in revista noile masuri fiscale propuse pentru startup-urile din Romania precum si impactul lor.
Beneficii fiscale pentru startup-uri
Una dintre initiativele mentionate de Dutu este proiectul propus de USR, care ofera facilitati fiscale importante pentru startup-urile care reusesc sa atraga investitii semnificative. „Este un proiect, intr-adevar, foarte important si interesant pentru startup-uri. Daca acestea atrag o finantare de cel putin 100.000 de euro de la fonduri de investitii, business angels sau fonduri de capital de risc, salariile angajatilor vor beneficia de scutiri fiscale," a explicat Veronica Dutu.
Reducerea impozitelor si contributiilor
Concret, masurile propuse includ:
- Scutire de 10% pentru impozitul pe venit.
- Reducerea contributiei la sanatate de la 10% la 5%.
- Contributie la pensii stabilita la 20%.
„Aceasta initiativa este foarte buna si este gandita pentru a atrage investitii straine in Romania," a declarat Dutu, subliniind ca astfel de masuri pot transforma mediul de afaceri din Romania intr-un pol de atractie pentru investitori.
Un pas spre inovare si dezvoltare economica
Scopul acestor facilitati fiscale este de a sprijini startup-urile sa se dezvolte intr-un mod sustenabil si sa contribuie la inovatie. „Este o masura gandita spre inovare, spre dezvoltare si, intr-adevar, asta duce la o dezvoltare a economiei romanesti," a adaugat Dutu.
Intr-o perioada in care cresterile de taxe si costurile ridicate ale energiei pun presiune asupra economiei, astfel de initiative sunt esentiale pentru a mentine competitivitatea pe piata globala si pentru a incuraja antreprenorii sa isi dezvolte afacerile in Romania.
Fara o directie clara privind taxele si investitiile in infrastructura, companiile sunt nevoite sa opereze intr-o stare de incertitudine financiara.
Bugetele companiilor, dependente de deciziile guvernului
„Da, intr-adevar, bugetele companiilor sunt in functie de aceste taxe pe care le vom plati anul viitor," a declarat Veronica Dutu. Aceasta situatie creeaza dificultati majore pentru antreprenorii care incearca sa-si planifice investitiile si cheltuielile pentru 2025. „Mai mult decat atat, nu se stie care vor fi investitiile statului in infrastructura, in dezvoltarea infrastructurii tarii," a adaugat ea.
Investitiile in infrastructura: un semn de intrebare
Lipsa unui buget clar afecteaza si prognozele privind proiectele de infrastructura. „Din fericire, o parte din aceasta dezvoltare a infrastructurii este facuta de companiile romanesti," a explicat Dutu. Cu toate acestea, fara o viziune clara din partea statului, aceste companii risca sa isi ajusteze planurile sau sa le amane, afectand astfel dezvoltarea economica generala.
Un an electoral complicat
„Era de asteptat sa nu avem un buget la sfarsit de an din cauza faptului ca 2024 a fost un an electoral," a subliniat expertul fiscal. In contextul unui an politic agitat si al alegerilor prezidentiale care se apropie, stabilitatea economica ramane fragila. „Mai mult decat atat, aceasta nebunie cu alegerea presedintelui Romaniei adauga un strat suplimentar de incertitudine."
Transparenta si sinceritate din partea noului guvern
Veronica Dutu isi exprima speranta ca viitorul guvern va adopta o abordare deschisa si transparenta fata de mediul de afaceri. „Eu sper ca noul guvern sa fie transparent cu antreprenorii, sa fie sincer si sa ne spuna efectiv care este realitatea si ce taxe vom plati noi anul viitor si care vor fi majorarile," a afirmat Dutu.
Cresterea taxelor: o realitate inevitabila?
In opinia expertului fiscal, fara o crestere a taxelor, economia romaneasca ar putea sa nu faca fata anului 2025. „Noi, analistii economici si consultantii fiscali, suntem de parere ca economia Romaniei nu poate sa treaca cu bine anul 2025 daca nu cresc taxele," a explicat Dutu. Prognoza de 2,8% crestere economica pentru 2025 este considerata „foarte optimista" in contextul actualelor conditii economice si politice.
Femeia de afaceri a explicat avantajele economice pe care Romania le-ar obtine odata cu aderarea la Spatiul Schengen. Reducerile de costuri pentru transportatori si eficientizarea fluxului de marfuri sunt doar cateva dintre beneficiile concrete care ar putea impulsiona economia romaneasca.
Reduceri de costuri pentru firmele de transport
„In primul rand, se vor vedea reduceri de costuri la firmele de transport," a declarat Veronica Dutu. Ea a subliniat ca eliminarea timpilor de asteptare la granite va aduce beneficii imediate pentru transportatori. „Soferii nu vor mai sta in tiruri ore si zile in sir. Daca mergem spre Giurgiu, in fiecare zi vedem acele cozi de tiruri care se intind pe zeci de kilometri," a explicat Dutu.
Economii la combustibil si intretinere
Un alt avantaj major consta in reducerea cheltuielilor cu combustibilul si intretinerea vehiculelor. „Se vor reduce cu siguranta cheltuielile cu combustibilul, cheltuielile cu intretinerea autoturismelor si multe, multe alte taxe," a afirmat expertul fiscal. Eliminarea controalelor suplimentare si a timpilor pierduti va reduce uzura vehiculelor si va optimiza traseele de transport.
Livrari mai rapide si eficiente
Intrarea in Spatiul Schengen va facilita transportul de marfuri, contribuind la livrari mai rapide si eficiente. „Marfurile vor ajunge din punctul A in punctul B mult mai repede," a explicat Dutu. Aceasta eficienta va sprijini atat transportatorii, cat si consumatorii, prin scaderea preturilor si cresterea competitivitatii produselor romanesti pe piata europeana.
O „bula de oxigen" pentru economie
„De fapt, aceasta intrare in Spatiul Schengen va fi o bula de oxigen pentru economia romaneasca," a concluzionat Veronica Dutu. Beneficiile cumulate din reducerea costurilor si eficientizarea logisticii vor sprijini afacerile locale si vor stimula cresterea economica pe termen lung.
Romania se confrunta cu o crestere semnificativa a imprumuturilor, cu aproximativ 10 miliarde de euro mai mult in primele 11 luni din 2024 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Cresterea imprumuturilor in an electoral
„Imprumuturile anul acesta au fost foarte mari datorita cresterilor de salarii, datorita cresterilor de pensii si datorita faptului ca am avut un an electoral," a declarat Veronica Dutu. Ea a subliniat ca aceste cheltuieli suplimentare au pus presiune pe bugetul statului, fortand Romania sa apeleze la imprumuturi mai consistente pentru a acoperi deficitul si cheltuielile curente.
Investitiile in infrastructura, o prioritate
Pe langa cheltuielile sociale, o parte din imprumuturi au fost directionate catre dezvoltarea infrastructurii. „Mai mult decat atat, au fost si aceste investitii care s-au facut in infrastructura Romaniei," a explicat Dutu. Desi necesare, aceste investitii au contribuit la cresterea datoriei publice.
Stabilitatea politica si credibilitatea internationala
Veronica Dutu atrage atentia asupra importantei stabilitatii politice pentru a obtine imprumuturi in conditii mai avantajoase. „Sa speram ca, odata cu stabilitate politica, Romania va avea o credibilitate mai mare internationala si vom reusi sa ne imprumutam cu niste dobanzi sustenabile pentru Romania," a spus ea. Stabilitatea politica poate imbunatati perceptia investitorilor si reduce costurile imprumuturilor pentru tara.
Nevoia continua de imprumuturi
Romania nu poate renunta la imprumuturi pentru ca veniturile colectate la bugetul statului sunt insuficiente pentru a sustine atat cheltuielile curente, cat si investitiile necesare dezvoltarii. „In continuare, Romania are nevoie de imprumuturi pentru dezvoltare, pentru ca, din pacate, veniturile incasate la bugetul statului nu sunt suficiente pentru a plati acele cheltuieli si, mai mult decat atat, pentru a se face aceste investitii in infrastructura si in macroeconomie," a concluzionat Dutu.
De la 31 martie 2025, plafonarea preturilor la energie va lua sfarsit, iar efectele acestei decizii sunt subiect de dezbatere atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru companii.
Scaderea preturilor – o promisiune optimista?
Ministrul energiei si-a exprimat speranta ca, odata cu eliminarea plafonarii, preturile la energie vor scadea. Cu toate acestea, Veronica Dutu a amintit experientele anterioare de liberalizare a pietei de energie, care au dus la scumpiri semnificative. „Odata cu liberalizarea preturilor la energie, stiind din experienta anterioara, preturile au crescut si s-au resimtit puternic asupra companiilor si asupra persoanelor fizice," a declarat Dutu.
Nevoia unui sprijin directionat pentru persoanele vulnerabile
In acest context, Dutu subliniaza importanta definirii corecte a persoanelor vulnerabile, care vor avea nevoie de sprijin financiar pentru a face fata posibilelor cresteri ale facturilor. „Trebuie sa definim profilul persoanelor vulnerabile si sa le ajutam, pe acele persoane care chiar au nevoie de ajutor," a explicat ea.
De asemenea, Dutu a atras atentia asupra faptului ca plafonarea actuala se aplica tuturor consumatorilor, indiferent de nivelul veniturilor. „Aceasta plafonare in momentul acesta se aplica pentru toata lumea, indiferent de veniturile pe care le au in fiecare luna," a mentionat expertul fiscal.
Cardurile de energie – o solutie binevenita
Pentru a compensa eliminarea plafonarii, Veronica Dutu considera utile masurile propuse de guvern, precum introducerea cardurilor de energie. „Sunt binevenite acele carduri de energie de care vorbea ministrul," a adaugat Dutu, subliniind ca aceste instrumente pot oferi un sprijin real pentru cei cu venituri mici.
CEO la UnionContExpert a oferit cateva sfaturi valoroase pentru romani in perspectiva unui an 2025 plin de incertitudini fiscale si economice.
O abordare echilibrata pentru 2025
„In primul rand, sa avem un an bun, sa avem un an cu bucurie, sa gandim pozitiv si sa speram ca vom avea un buget," a declarat Dutu. Ea a subliniat importanta unui buget echilibrat, care sa nu impovareze excesiv companiile. „In acel buget, sa nu fie afectate foarte tare companiile, pentru ca o economie se dezvolta daca are taxe sustenabile si daca aceste taxe pot fi platite," a explicat expertul fiscal.
Stabilitatea fiscala, esentiala pentru dezvoltare
Dutu a atras atentia asupra impactului negativ al unor taxe excesive asupra mediului de afaceri. „O economie poate progresa doar daca taxele sunt sustenabile si daca acestea sunt suficient de echilibrate pentru a permite companiilor sa se dezvolte," a punctat ea. Un cadru fiscal stabil si predictibil este esential pentru a incuraja investitiile si pentru a asigura un climat economic favorabil.
Prudenta in investitii
In contextul incertitudinii economice si politice, Veronica Dutu recomanda prudenta in planificarea investitiilor pentru anul viitor. „Din punctul meu de vedere, trebuie sa ne gandim de 10 ori inainte de a face o investitie," a avertizat expertul fiscal. Aceasta abordare precauta poate ajuta atat antreprenorii, cat si persoanele fizice sa isi protejeze resursele financiare in fata unor posibile schimbari fiscale sau economice neasteptate.