Romanii si povara datoriilor: 240.000 de restantieri cu datorii de 18 miliarde de lei

Romanii si povara datoriilor: 240.000 de restantieri cu datorii de 18 miliarde de lei
miercuri, 15 ianuarie 2025 Diverse

Intr-un context economic dificil, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO la UnionContExpert, a atras atentia asupra unei probleme grave: 240.000 de romani au datorii totale la banci de 18 miliarde de lei (aproximativ 3,6 miliarde de euro). Aceasta situatie ridica semne de intrebare serioase cu privire la viitorul economic al tarii si la capacitatea de redresare financiara a cetatenilor si companiilor.


O problema sistemica

„Din cauza faptului ca anul 2024 a fost unul extrem de dificil pentru romani si companiile romanesti, vedem ca 240.000 de oameni sunt restantieri la banci. Suma este imensa, vorbim de 3,6 miliarde de euro. Riscul este foarte mare, deoarece economia din 2025 nu pare sa aiba o crestere care sa permita redresarea acestor datorii," a declarat Veronica Dutu.

Distributia datoriilor

Conform raportului Bancii Nationale a Romaniei, aceste datorii sunt impartite astfel:

  • 1 miliard de euro in credite contractate in euro,
  • 1 miliard de euro in imprumuturi in lei,
  • 1,6 miliarde de euro in credite contractate in dolari sau alte valute.

„Cele mai multe restante provin din categoria a peste 90 de zile de intarziere sau din datorii deja ajunse la recuperatorii de credite. In aceste raportari, suma restanta include atat principalul, cat si dobanda – inclusiv dobanda penalizatoare pentru neplata," a explicat Dutu.

Un viitor incert pentru 2025

In opinia expertului fiscal, anul 2025 vine cu provocari uriase: „Guvernul jongleaza cu masuri fiscale care cresc si scad taxele, iar economia Romaniei risca sa intre intr-o mare incurcatura financiara. Vedem discutii despre cresterea TVA-ului, despre taxe mai mari pe salarii. Ne aflam la o rascruce in care speram sa nu ajungem la incapacitate de plata ca tara."

CEO la UnionContExpert a tras un semnal de alarma privind situatia financiara a romanilor: 85% din veniturile obtinute lunar de acestia sunt alocate consumului, incluzand cheltuielile zilnice, mancarea si taxele. Situatia evidentiaza lipsa economiilor si a investitiilor in educatie sau alte domenii esentiale pentru dezvoltare.

Lipsa educatiei financiare, o problema majora

„Acesti 85% din veniturile romanilor, fie ca vorbim de salarii sau de alte surse, se duc in principal din cauza lipsei educatiei financiare. Din pacate, in scoala nu am fost invatati cum sa ne economisim banii," a explicat Veronica Dutu.

Aceasta a subliniat ca nivelul ridicat al consumului este influentat si de inflatia record pe care Romania a inregistrat-o: „Inflatia din 2024 a fost cea mai mare din Uniunea Europeana, iar acest lucru, combinat cu veniturile mici in comparatie cu alte tari, face ca romanii sa nu mai reuseasca sa puna bani deoparte pentru educatie sau investitii."

Diferentele dintre rural si urban

Un alt aspect semnificativ evidentiat de Veronica Dutu este discrepanta dintre veniturile gospodariilor din mediul urban si rural: „Venitul mediu pe gospodarie in mediul urban este de 9188 lei, in timp ce in rural ajunge doar la 6431 lei. Oamenii din orase tind sa o duca mai bine deoarece au acces la servicii mai bune, oportunitati de munca mai diverse si bine platite, o economie diversificata, precum si acces la tehnologie, cultura si viata sociala."

Aceasta disparitate subliniaza importanta oportunitatilor economice si sociale din mediul urban, care pot sustine un trai mai bun, in ciuda cheltuielilor ridicate.

Situatia economica actuala a romanilor reflecta provocarile unei economii aflate sub presiunea inflatiei si a lipsei de educatie financiara. Cu 85% din venituri alocate consumului, ramane putin loc pentru economii, investitii sau dezvoltare personala.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.